Help, welke opleiding moet ik kiezen? En hoe?

Weet je niet welke opleiding je moet kiezen? De juiste opleiding vinden begint bij jezelf. Eerst moet je weten wie je bent, waar je goed in bent – niet alleen schoolvakken – en wat je (kern)competenties zijn. Waarom? Omdat de opleiding die je kiest je daar ook naar gaat vragen. En omdat het lastig wordt om een keuze te maken als je dat van jezelf niet weet. Weet je eenmaal wat je (kern)competenties zijn, dan kun je op zoek naar je persoonlijke (beroeps)interesses. De keuze van je (beroeps)interesses geeft weer aan in welke werkomgeving jij het beste past. Hierna richten wij ons op jouw capaciteiten. Wat kun je echt goed? Al je vaardigheden moeten aan bod zijn gekomen.

Motivatie en doorzettingsvermogen

Met je intelligentie (algemeen en specifiek) is niet alles gezegd. Je motivatie speelt ook een heel belangrijke rol bij een vervolgstudie. Stel, je kunt met gemak een hbo-studie doen maar je vindt er helemaal niets aan. Je zit liever met je vrienden in de kroeg te debatteren over het leven en je haalt je tentamens vervolgens niet. Is dat gebrek aan capaciteit? Het is eerder een kwestie van motivatie, zou ik zeggen. Ook zijn er verhalen genoeg van mensen die met groot doorzettingsvermogen van het vmbo zijn opgeklommen naar de universiteit. Sommige mensen zijn nu eenmaal laatbloeiers – je weet wel, die hersenen die nog niet volledig ontwikkeld zijn totdat je een jaar of 25 bent… Anderen hebben een bepaald doel voor ogen en willen en zullen dat per se bereiken.

De capaciteitenval

Een gevaar bij capaciteiten ligt ook in de verwachtingen die mensen van je hebben: ‘Jij kunt makkelijk vwo doen en daarna ga je dús naar de universiteit.’ Realiseer je dat wetenschappelijk onderwijs niet voor niets zo heet! Het is theoretisch; wetenschappelijke onderbouwing is belangrijk bij het kiezen.
Andersom is natuurlijk ook mogelijk: Je hebt met moeite je havo afgerond, zou je niet liever een mbo-vervolgopleiding doen? Terwijl je advocaat wilt worden. Ik noem de verwachtingen die automatisch aan je gesteld worden de capaciteitenval. Pas op dat jij er niet in valt; het gaat niet alleen om je verstandelijke vermogens, maar ook om je persoonlijkheid, je interesses, en: je loopbaan- of werkwaarden.

Hulp bij het kiezen van welke opleiding je gaat volgen


Al met al is kiezen best lastig. En toch is het belangrijk dat je het goed doet. Roep daarom de hulp in van iemand die weet waar ze het over heeft. StudiekeuzeTraining verdiept zich al jaren in dit onderwerp, heeft steeds alle actuele informatie en werkt volgens een geheel eigen methode die gegarandeerd succes heeft.

Meer weten? Lees hier meer over Mijn Werkwijze.

Laat een bericht achter