Opleidingen

Schoolcampus icoon

Ga je studeren, maar weet je niet welke opleiding je moet kiezen?

Dat is helemaal niet raar. Wist je dat je in Nederland kunt kiezen uit meer dan 1.200 studies, 3.000 opleidingen, 230 instellingen, 60 steden en 440 open dagen. Van fysiotherapie tot bedrijfskunde, van logistiek tot biochemie, van media tot muziek en nog veel meer. StudiekeuzeTraining kent alle studies. Er is zeker iets voor jou bij. Iets dat bij jou past, waar je gelukkig van wordt en waar je goede baankansen in hebt. Maar hoe vind je nou die ene studie die naadloos aansluit bij wie jij bent en wat je wilt in het leven? Hoe maak jij de beste keuze voor jouw toekomst?

Gesprek icoon rood

Ik heb geen idee wat ik wil. Hoe kom ik daar achter?

Het blijft altijd heel spannend om de juiste studiekeuze te maken, vooral als je nog met twijfels rondloopt en/of het nog niet helemaal weet. Want de uiteindelijke keuze is bepalend voor je toekomst. En als je dan ziet hoeveel mogelijkheden er zijn… Keuzestress! Help jezelf op weg met deze vragen: Waar praat je graag over? Wat vind je gemakkelijk? Wat is je droombaan? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Wat vind je leuk om te doen? En vraag ook familie en vrienden waarvan zij vinden dat het echt bij jou past. Zij kijken anders naar jou dan je dat zelf doet. Met de antwoorden leer je jezelf al een stuk beter kennen. En je studievoorkeuren ook.

Pijl in de roos rood

Hoe vind ik mijn weg in het woud van opleidingen?

De juiste opleiding vinden begint bij jezelf. Eerst moet je weten wie je bent, waar je goed in bent – niet alleen schoolvakken – en wat je (kern)competenties zijn. Waarom? Omdat de opleiding die je kiest je daar ook naar gaat vragen. En omdat het lastig wordt om een keuze te maken als je dat van jezelf niet weet. Weet je eenmaal wat je (kern)competenties zijn, dan kun je op zoek naar je persoonlijke (beroeps)interesses. Als je dat weet, weet je ook welke studie je daarvoor moet volgen.

kalender icoon rood

Wanneer moet ik mijn keuze gemaakt hebben?

Het moment dat je echt moet kiezen lijkt misschien nog ver weg, toch is het slim om op tijd je keuze te bepalen. Bij veel studies kun je je aanmelden via Studielink. Dan ben je meteen ingeschreven. De inschrijfprocedures van andere opleidingen zijn minder eenvoudig. Wil je komend studiejaar starten, schrijf je dan voor 1 mei in (Mbo voor 1 april). Doe je het na die datum, dan kan een instituut je weigeren. Er zijn ook uitzonderingen, zoals studies waarvoor geloot wordt of waarvoor je auditie of een speciale test moet doen. Voor die opleidingen moet je je eerder aanmelden.

Snel meer weten over jezelf?

Hoe weet ik of ik geschikt ben voor een opleiding?

Opleidingen zijn steeds duidelijker over wat jij van ze kunt verwachten. En ook over wat zij van jou verwachten. Ze verwachten van jou onder andere dat je weet welke kerncompetenties bij jou horen. En dat je voldoet aan de eisen die zij stellen aan studenten die geïnteresseerd zijn in een bepaalde studie. Heb je bijvoorbeeld maar 2 van de 5 competenties die worden gevraagd, dan is dat echt te weinig. Heb je 4 van de 5 competenties dan past de opleiding prima bij jou. Vind je het lastig om je eigen kerncompetenties te benoemen? StudiekeuzeTraining helpt je daar graag bij.

Heeft mijn karakter invloed op de keuze voor een opleiding?

Jazeker! Jouw persoonlijkheid, talenten, kwaliteiten en capaciteiten, maar ook jouw leerstijl bepalen of een studie geschikt is voor jou. Je persoonlijkheid – of karakter – bestaat uit de eigenschappen die bij jou horen, die diep van binnen zitten en die niet een-twee-drie te veranderen zijn. Deze persoonskenmerken halen we naar boven en zetten we om in kerncompetenties. In jouw StudiekeuzeTraining besteden we aan dat onderdeel veel aandacht. Het komt ook steeds terug. Dat is de basis voor de studie die bij jou past.

Hoe kan ik voorkomen
dat ik vroegtijdig stop
met mijn opleiding?

Waarom zijn open dagen
zo belangrijk?

Oriënteer je goed voordat je je aanmeldt. Uit onderzoek blijkt dat als je dat doet, dat het dan met de motivatie om aan een studie te beginnen wel goed zit en dat merkt je. Oriënteer je je niet goed, dan loop je kans dat je om de verkeerde redenen aan een studie begint, dat je niet gemotiveerd bent of dat de motivatie niet uit jezelf komt. Dat je bijvoorbeeld economie gaat studeren omdat je ouders dat willen. Kijk niet alleen naar de vakken en de lesstof, maar ga ook sfeer proeven. Het is heel belangrijk dat je je thuis voelt op een opleiding. Open dagen zijn daar heel geschikt voor.

Veel studies worden door meer dan één instelling aangeboden. De beste manier om erachter te komen welke instelling bij je past, is om open dagen te bezoeken. Gebruik je ogen, oren en gevoel goed. Kijk naar de grootte van de instelling, vraag jezelf af of je je er op je gemak voelt. Ga na hoe de instelling bekend staat, raadpleeg onderzoeken. Leg contact met docenten en studenten. Hoe gaan zij met je om? Voel je je daar prettig bij? Naast open dagen zijn meeloopdagen en proefstuderen een mogelijkheid.