TIPS VOOR OUDERS

U heeft een belangrijke rol bij de studiekeuze van uw kind. Daarom bieden we u hier een aantal praktische handreikingen aan. In het algemeen is het belangrijk dat u uw zoon of dochter ondersteunt bij het houden van overzicht en aanmoedigt om actief aan de slag te gaan. U coacht, maar laat de beslissing aan uw kind. Vergeet ook niet de tips en valkuilen voor de leerling te bekijken.

  1. Ga mee naar een voorlichtingsdag
    Het kan voor uw kind lastig zijn om overzicht te houden over alle informatie die hij of zij tijdens het keuzeproces opdoet. Door mee te gaan naar een voorlichtingsdag weet u beter wat er bij uw zoon of dochter speelt. Een voorlichtingsdag is dan ook een goede aanleiding om een gesprek over de studiekeuze te beginnen. Bovendien zijn er op voorlichtingsdagen vaak activiteiten speciaal voor ouders.
  2. Maak samen een studiekeuzetest
    Als u over de schouder meekijkt, zal het u misschien verbazen wat voor antwoorden uw kind invult bij een studiekeuzetest. Het is interessant na te gaan hoe uw zoon of dochter tot die antwoorden komt. U kunt overigens ook onafhankelijk van uw kind de studiekeuzetest voor hem of haar invullen en vervolgens samen kijken waar de verschillen zitten.
  3. Adviseer uw kind om contact op te nemen met de schooldecaan
    Alle middelbare scholen hebben een schooldecaan in dienst die gespecialiseerd is in advies geven bij het maken van de studiekeuze. Als uw kind met specifieke problemen zit of niet zo goed weet hoe de studiekeuze aan te pakken, kan één gesprek vaak al helpen.
  4. Maak een overzichtsschema
    Een overzichtsschema kan helpen duidelijk te maken wat uw zoon of dochter belangrijk vindt. In dit schema plaatst u een aantal eventuele studies en aspecten binnen een studie die u belangrijk vindt (bijvoorbeeld onderwijsvorm, sfeer en arbeidsmarktperspectief). Daarna scoort u deze aspecten per studie. Het schema geeft niet alleen overzicht, maar dwingt u er daarnaast toe alle informatie te verzamelen die u nodig heeft om een goede afweging te kunnen maken.
  5. Gebruik uw netwerk
    Uw kennissen, familie en collega’s beoefenen waarschijnlijk een heel scala aan beroepen en hebben verschillende opleidingen gevolgd. Het is nuttig (en leuk!) voor uw zoon of dochter om met een aantal van hen een dag(deel) mee te lopen. Daarnaast kan het goed zijn om te kijken welke beroepen aanspreken en dan ‘de weg terug te bewandelen’ en uit te zoeken welke studies erbij aansluiten.
  6. Praat in een informele setting
    Uit onderzoek is gebleken dat pubers het makkelijker vinden om met u te praten als ze u niet aan hoeven te kijken. In de auto op weg naar oma of tijdens de afwas zijn uitgelezen momenten om het onderwerp studiekeuze ter sprake te brengen.
  7. Luisteren, samenvatten, doorvragen (LSD)
    Deze techniek helpt u bij het voeren van allerlei soorten gesprekken. U hoeft bijvoorbeeld weinig van de inhoud af te weten om toch een goed gesprek te kunnen voeren. Als u niets weet van geneeskunde, kunt u -door goed te luisteren naar uw kind, samen te vatten wat hij/zij zegt en daar een vervolgvraag op te formuleren- toch tot inzichten komen.
  8. Stel interessevragen
    Ben je een generalist of specialist? Waar word je enthousiast van? Ben je een mensenmens, dingenmens of informatiemens? De antwoorden op dit soort vragen kunnen heel belangrijk zijn bij bepaalde studies. Stel zo’n vraag dan ook eens thuis of op een voorlichtingsdag!

Heel veel succes bij het vinden van de studiekeuze van uw dochter/zoon!
Komt u er samen niet uit? Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Uw kind gaat altijd met tips naar huis en u ook!