Waarom is de juiste MASTER (hbo/wo) kiezen maatwerk?

De juiste master kiezen is belangrijk en lijkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Het moet de deksel zijn die op je studie past met een richting waarin jij straks als young professional aan de slag gaat. Veel studenten – en hun ouders ook – denken dat het met goed gevolg doorlopen van een studie automatisch leidt tot de juiste keuze voor een master. Het ligt immers in elkaars verlengde. Maar zo simpel is het niet. Het kiezen van een Hbo of universitaire master is ook maatwerk. Hoezo dan?

Op gevoel de juiste master kiezen? Kijk uit voor de valkuil!

Je volgt een masteropleiding na een bacheloropleiding. Zowel hogescholen als universiteiten bieden masters aan en er zijn veel verschillende type masteropleidingen. Dat maakt de keuze ook weer zo lastig. Zo kun je een reguliere master volgen, maar je kunt bijvoorbeeld ook in aanmerking komen voor een onderzoeksmaster, een duale master, een Engelstalige master, advanced/executive masters of een lerarenopleiding. Als je al goed weet wat je wel en niet wilt en waar je (beroeps)interesse ligt, ben je al heel wat wijzer over jezelf geworden. En als je al eerder de StudiekeuzeTraining bij mij hebt gevolgd weet je dat heel concreet! Maar dan ben je er nog niet helemaal om ook een master op maat te kunnen kiezen. Denk jij ook dat je op basis van gevoel of je beste vak(ken) deze keuze kunt maken? Wat is je ‘valkuil’ als je dat op deze manier doet? Zul je altijd zien dat je tijdens of na je master ontdekt dat je net je favoriete beroepskeuze er niet mee kunt maken.

Weet jij wat jou voldoening geeft na een week hard werken?

Wat is dan dat maatwerk? Om een Master maatwerk te maken is het noodzakelijk dat je weet wat jouw kerncompetenties zijn en dat je je persoonlijkheidskenmerken goed kent. Je zult exact moeten weten wat je straks in een baan wilt gaan doen, oftewel wat zijn jouw werkwaarden, wat vind je straks belangrijk in een baan. Voorbeelden hiervan zijn: vind je het straks belangrijk om in het management zitting te nemen, zodat je betrokken wordt bij belangrijke beslissingen? Wil je veel of weinig verantwoordelijkheid nemen en dan ook dragen in een organisatie? Of vind je het belangrijker om meer zekerheid/stabiliteit en/of uitdaging in je werk te hebben? Wie weet blijkt wel dat jij liever je levensstijl aanpast op je werk. Bedenk daarbij ook wat jou DE voldoening geeft na een week hard werken. Als je het lastig vindt om deze optelsom te maken of je komt maar tot een deel van de antwoorden dan kan StudiekeuzeTraining jou helpen met het hele maatwerkproces Masterkeuze!

Kies bewust en kies op tijd

Met een Masterkeuze training krijg je een goed beeld van jouw mogelijkheden en voorkeuren. De kennis die je in je bachelor hebt opgedaan kun je verder gaan verbreden of juist verdiepen. Hierbij zijn jouw persoonlijkheid, talenten en (beroeps)interesses bepalend: wat past nu echt bij jou? We kijken naar je bachelor HBO of universitair (WO): wat kun je doen? Tijdens de masterkeuze bespreken we ook uitgebreid de vakken, minor(s), stages, en specialisaties die je eerder hebt gekozen. StudiekeuzeTraining kent van alle masteropleidingen de specifieke focus en de toelatingseisen. Er valt veel te kiezen uit wel 600 masters op HBO/WO niveau. Mijn advies is om ook bij je Masterkeuze op tijd te beginnen met je oriëntatie, bij voorkeur al tijdens je bachelor.
Hoe eerder je begint, hoe groter je mogelijkheden!

Moeite met kiezen? Meld je aan!

Laat een bericht achter