Wel of geen lening bij duo?

Vaak hoor ik in mijn praktijk dat ouders de studie van hun kinderen betalen. Vooral als de scholier nog thuis woont, wordt alles betaald. Maar ook wanneer studenten al op kamers wonen, dragen ouders vaak bij. Daar ontstaat vaak de vraag: moet je nou wel of geen lening nemen bij DUO?

Soms hebben studenten een bijbaantje waar dan de telefoon, het uitgaan, cadeautjes, vakantie en extra kleding van worden betaald. Of het verstandig is om geld te lenen via Duo hangt helemaal af van de persoonlijke situatie en wensen. Maar er is meer om over na te denken.

Mijn advies

Ik leer mijn studenten het liefst vooral zelf hun studie te bekostigen. Het grote voordeel daarvan is dat jongeren op die manier leren met vaste lasten om te gaan. Door ze het geld zelf te laten beheren, leren pubers financieel te plannen en worden ze zich ervan bewust wat hun levenswijze en spullen aanschaffen kosten en zien/voelen ze de gevolgen als ze door hun budget heen zijn. Dat zijn vaardigheden waar ze de rest van hun leven de vruchten van plukken.

Leren eigen keuzes te maken en de consequenties daarvan te overzien. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die niet hebben geleerd met geld om te gaan, een grotere kans hebben om in de schulden te raken.

Ouders zeggen vaak dat ze liever geen studieschuld voor hun kind willen want met de lening van Duo kunnen ze straks bijvoorbeeld geen huis meer kopen.

Mijn advies aan ouders is dan: ‘zet het geld wat je maandelijks had willen bijdragen en/of voor het betalen van boeken/collegegeld, op een aparte bankrekening en spaar’. Vertel het de studenten niet! Als jullie over 3 of 4 jaar het diploma vieren kun je altijd nog dat gespaarde bedrag schenken om daarmee de studieschuld af te lossen.

Er ontstaat een win-win situatie;

  • de studenten hebben geleerd dat studeren toch echt iets is wat je alleen voor jezelf doet én hebben geleerd om met geld om te gaan.
  • de ouders hebben een leuk cadeau en zijn verlost van het voor hen ‘nare’ gevoel dat hun kind met een studieschuld zit opgescheept.

Ander voordeel

En er is nog een ander bijkomend voordeel. Wil je kind in een bepaalde fase naar het buitenland, dan hangt daar ook een prijskaartje aan. Daar kun je natuurlijk ook het gespaarde bedrag voor aanspreken. De keuze is dan óf een mooie ervaring opdoen óf de studieschuld aflossen.

De Duo lening is er niet voor niets, de overheid stelt zo iedereen in de gelegenheid om te kunnen studeren. Als studenten met een bijbaan hun studie en vaste lasten zelf kunnen bekostigen is het natuurlijk verstandig om niet zomaar geld te lenen.

Kijk eens op de site van het Nibud voor nuttige tips en informatie.

Laat een bericht achter